RIEMUKAS TANSSI
Muistan New Yorkista 6 kuukauden ikäisen vauvan, joka tanssi muskarissa. Ei tietenkään seisten, vaan hän oli juuri oppinut istumaan ilman tukea ja jammaili liikuttaen rytmikkäästi ylävartaloaan. En voinut uskoa silmiäni – voiko noin pieni jo tanssia? Vähän yli vuoden päästä näin hänet tauon jälkeen uudelleen tunnilla. Tanssimisen riemu ja rytmitaju oli hänessä edelleen päästä varpaisiin. Se oli ihastuttavaa!
Olin kovin ilahtunut, kun näin että sama tapahtui pojallemme vauvaiässä. Tanssitaju oli myös hänessä heti kun hän istui omin avuin. Nyt 2-vuotiaana hän viihdyttää meitä kaikenlaisilla käsiliikkeillään, pyörimisillään ja lanteiden heiluttamisillaan. Tätä ei ole tarvinnut opettaa. Lapsilla on selkeästi luontainen tarve hytkyä ja liikkua, kun musiikki soi. Uskon kuitenkin, että sillä on ollut osaltaan vahvistavaa vaikutusta, että olemme soittaneet musiikkia ja laulaneet hänelle syntymästä lähtien.
Musiikin ja tanssin tuottama ilo on helppo toteuttaa kotona. Tässä muutamia vinkkejä miten lapsessa voi sytyttää tanssimisen riemun:
1. Laita mitä tahansa musiikkia soimaan ja katso mitä tapahtuu
Laita stereoista, kännykästä tai jostain muusta äänentoistolaitteesta musiikkia soimaan. Se voi olla mielimusiikkiasi (ihan mitä vaan) tai lastenmusiikkia. Seuraa mitä tapahtuu. Innostuuko lapsesi hytkymään vai eikö reagoi mitenkään? Jos ei reagoi, vaihda musiikkikappaletta ja ehkä musiikkigenreäkin. Jos olet soittanut rytmikästä poppia tai rockia, niin kokeile seuraavaksi vaikka klassista tai jazzia.
Poikamme makumieltymykset ovat alkaneet saada voimakkaita sävyjä. Nykyään ihan kaikki musiikki ei menekään enää läpi, jolloin uhmaikäisen painokas kommentti voi olla “ei tykkää, pois täältä!”. Seuraavana päivänä sama laulu voikin yhtäkkiä olla maailman paras jorausbiisi. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa musiikkia ja mieli voi ainakin uhmakkaalla taaperolla muuttua hetkessä.
Tässä meidän kotivideo siitä minkälaista iloa kotona soitettu musiikki tuottaa:
2. Tanssi itse mukana
Okei. Me suomalaiset saatamme olla jäykkiä eikä lantio heilu niin kuin karibialaisella, mutta se ei saa estää meitä tanssimasta lapsemme kanssa. Sitä paitsi jos heiluttelet kehoasi hassusti kotona, kukapa muu sitä näkee kuin lapsesi? Ehkä naapuri, mutta verhot voi aina laittaa eteen. Anna musiikin rytmin viedä ja liiku mukana. Jos lapsesi ei vielä seiso tai kävele, ota hänet syliin ja keinahtele, pyörähtele, hypi kevyesti. Anna lapsen tuntea rytmin liike oman keholiikkeesi kautta.
Jos lapsesi liikkuu ja tanssii jo omilla jaloillaan, ota käsistä kiinni tai hytky ja hassuttele siinä vieressä. Nosta käsiä ylös, hypi, pyöri, marssi – lapsi seuraa perässä ja ottaa sinusta mallia. Toki voit voimiesi antamissa rajoissa ottaa hänet myös syliin ja tanssia sylikkäin. Anna suomalaisen lantiosi venyä ja paukkua!
3. Laula tuttuja lastenlauluja, joissa liikkeitä
Lämmitä äänihuulesi ja laula lastenlauluja, joissa on hauskoja liikesarjoja. Laula ja näytä mallia. Hyviä kappaleita tähän tarkoitukseen ovat esim.
-
BUSSILAULU
Tämä rallatus on poikamme ylivoimainen suosikki, jota hän elehtien lauleskelee päivät pitkät ja haluaa kuulla sen vielä juuri ennen nukahtamista. Hänen kunniakseen teimme laulusta tämän videon, jossa myös käsiliikkeet mukana. Leiki mukana!
Katso myös tästä hauska bussilaulu-animaatiovideo kuunneltavaksi ja katseltavaksi. Laula ja liiku mukana!
-
PÄÄ, PEPPU, OLKAPÄÄ, POLVET, VARPAAT
Tämä Fröbelin Palikoiden jumppavideo on ehkä hiukan koominen, mutta versio laulusta on erityisen hauska, koska laulun tempo kiihtyy ja kiihtyy. Lopussa voi olla jo vaikeaa pysyä mukana, mikä on sekä aikuiselle että lapselle hassua ja riemukasta.
4. Tanssi soittimien kanssa peilin edessä
Lisähauskuutta tanssiin voi tuoda helistimet ja/tai kannettavat lelusoittimet, kuten leikkikitara tai ukulele. Soittakaa ja tanssikaa yhdessä peilin edessä. Katso mitä tapahtuu!
5. Tanssipysähdysleikki eli patsasleikki
Tämä on hauska leikki etenkin leikki-ikäisille. Voit itse soittaa esim. käsirumpua ja laulaa laulua, kunnes yhtäkkiä lopetat laulamisen ja soittamisen ja jähmetyt paikoilleen. Anna lapsen seurata mukana. Hetken patsastelun jälkeen aloitat soittamisen uudestaan ja tanssi jatkuu. Voitte myös päättää pyörittekö välillä ympäri tai marssitte tai konttaatte tai hypitte yhdellä jalalla. Kaikki tämä on liikkumista musiikin tahtiin. Jos sinulta ei luonnistu laulaminen tai soittaminen, aina voi käyttää äänitettyä musiikkia ja painaa pausea ja playta.
Toivottavasti nämä vinkit antoivat inspiraatiota kodin musiikkileikkeihin. Jos sinulla on hauskoja tanssileikki-ideoita, kommentoithan niistä myös täällä.
Ilmoittaudu Funky Monkey Club -muskariin!