OSA 1 ­– Miten luoda musiikkielämyksiä kotona lapsen kanssa

LAULAMINEN VAUVALLE JA TAAPEROLLE

Nyt kaikki laulamaan omalle pienokaiselle! On aina parempi, että laulat lapselle itse ennemmin kuin soitat musiikkia äänitteeltä. Lapsi näkee suusi liikkeet ja sen miten laulu syntyy sekä kuulee hengityksen ja äänen, jonka tuotat. Ennen kaikkea tuttu äidin tai isän (tai huoltajan) ääni on se paras ääni, jonka lapsi haluaa kuulla.

Lastenlauluja on olemassa yllinkyllin, mutta uskaltaisin väittää, että itsekeksityt pienet, yksinkertaiset lorulaulut ovat kaikkein hauskimpia sekä sinulle että lapsellesi. Lyriikan ei tarvitse olla Finlandia-palkintotasoa, vaan voit käyttää äänteitä tai helppoja sanayhdistelmiä. Mitä enemmän hassuttelet ja päästelet outoja ääniä, sen parempi!

Laulaminen ennen syntymää ja sen jälkeen

 Kun poikani oli vielä vatsassa, kunnianhimoisena tavoitteenani oli laulaa sikiölle yhtä tuutulaulua kerta toisensa jälkeen. Ajatuksenani oli, että jos vain toistaisin yhtä laulua tarpeeksi monta kertaa, syntynyt vauva tunnistaisi sen aina ahdinkonsa hetkinä ja rauhoittuisi välittömästi. Ja kissan viikset! “Tuu tuu tupakkarulla” ei tehnyt pienokaiseeni oikein minkäänlaista vaikutusta. Suoraan sanottuna itsekin olin jo saanut tarpeekseni koko kappaleesta, ja näin jälkeenpäin ajatellen lapsi varmaankin aisti kyllästyneisyyteni.

Rauhattomina aamuyön tunteina, kun tupakkarulla oli jo heitetty suosista romukoppaan, keksin pienen laulun, joka mielestäni toimi kiitettävän usein. Se oli mantramainen fraasi, jota lauloin sanoihin “Äidin oma kulta, oma kulta”. Melodinen motiivi oli lyhyt ja yksinkertainen ja toistin sitä lempeällä äänellä niin kauan, että vauva nukahti syliini. Olisi ollut hienoa, jos olisin tajunnut tämän jo raskaana ollessani – olisin laulanut jotain, joka sykähdyttää omaa sieluani enkä jotain valmista tuutulaulua, joka ei tunnu omalta. Laula siis sikiölle ja vauvalle lauluja, joista itse pidät!

Laulu osana arjen aktiviteetteja

VIIHDYTTÄVÄ VAIPANVAIHTO

Tämän kirjoitussarjan johdantoblogissa esittelin jo vaippalauluni, jonka keksin pitääkseni pojan viihdytettynä vaipanvaihdon ajan. Valmiita vaipanvaihtolauluja löytyy googlaamalla yllinkyllin, mutta itse olin laiska opettelemaan yhtään mitään, joten keksin oman. Vaipanvaihdossa oleellista on se, että laulun ohella taputtelee lapsen käsiä tai jalkoja yhteen laulun rytmin mukana ja lopuksi vaikka päristelee vatsaan. Ja sanathan voivat olla jotain ihan höpöä, jos ei runosuoni syty, niin kuin omassani on: ding ding ding, pum pum piip jne. Kuukausien aikana sama toistuva loru loi rutiinimaisen viihdyttävän vaipanvaihtohetken, josta lapseni selkeästi nautti.

HAMPAITA PUHTAIKSI PESTÄÄN

Hampaidenpesu voi olla monesti arjen välttämätön paha, joka voi olla sekä lapselle että aikuiselle tuskainen kokemus. Lapsi ei välttämättä pidä siitä, että suuhun tungetaan harjaa; varsinkaan jos hampaita on puhkeamassa. Pesun haluaa suorittaa äkkiä alta pois, jotta saa lapsen nukkumaan ja saa ansaitun oman hetken. Tästäkin hetkestä voi parhaimmillaan luoda mukavan vuorovaikutuksellisen iloittelun. “Hammasharja, hammastahna” –laululoruni on muotoutunut vuoden aikana tällaiseksi. Joskus se toimii, joskus taas ei. Tällä videolla onnistui ihan hyvin. Kokeile tätä kotona, jos se inspiroi sinua! Tärkeää kuitenkin on, että sitä lauletaan toistuvasti, jotta se iskostuu mieleen.

AUTOMATKALLA

Uskoisin, että jokaiselle autoilevalle vanhemmalle pienen vauvan tai taaperon kuskaaminen autossa pitkiä aikoja voi olla harvinaisen stressaavaa. Oma kikkani näihin tilanteisiin on ollut muutaman helpon ja tunnetun lastenlaulun laulaminen jatkuvalla toistolla. Valitsin laulut ”Jänis istui maassa” ja ”Pienen pieni veturi” yksinkertaisesti sen takia, että muistin ne omasta lapsuudestani vaivattomasti ulkoa. Ja kas kummaa, nämä rallatukset ovat useimmiten tehonneet! Tosin välillä pitää varautua siihen, että niitä saa hoilata koko automatkan loppuun asti. Näissä tilanteissa oman mielenterveytesi (ja mahdollisten muiden matkalaisten järjen) säilyttämiseksi kannattaa opetella muutama muukin laulu (ja keksiä omia!).

SIIVOTAAN SIIVOTAAN!

Meillä on Funky Monkey Clubissa siivouslaulu, joka tehoaa joka muskaritunnilla. Huoltajat laulavat sitä myös kotona lapsilleen ja ovat kertoneet hyvistä siivoustuloksista. “Siivotaan, siivotaan, kimpsut ja kampsut kerätään. Hei me siivotaan, siivotaan, kunnes kohta taas leikitään…”. Kun laulu pärähtää soimaan, lapset käyttäytyvät kuin ehdollistuneet Pavlovin koirat;  tavaroita noukitaan pois lattioilta, viedään ripeästi laatikkoon ja lopuksi aplodeerataan itselle hyvästä työstä. Jihuu, siivous on hauskaa!

 Laula mielimusiikin mukana

Jos haluat käyttää äänitteitä, se on tietenkin ihan hyvä juttu, mutta vielä paremmaksi sen tekee se, jos laulat mukana! Ja kuka on sanonut, että lapselle pitää aina soittaa lastenlauluja? Valitse joskus myös lempimusiikkiasi, oli se sitten Cheekkiä tai David Guettaa tai vaikka jazzia ja klassista. Mutta laula mukana ja eläydy antaumuksella! Ja vielä parempi jos tanssit ja otat lapsen tanssiin mukaan joko syliin tai kädestä pitäen. Musiikin riemu ottaa mukaansa. Testaile ja anna mennä!

 

Olisipa kiva kuulla omia kokemuksiasi ja vinkkejä lasten laulattamisesta. Miten sinä saat lapsesi mukaan laulun maailmaan?

 

Katso Funky Monkey Club muskarin aikataulu!

 

All comments (2)

    Loistopostaus! Laulun ja muunkin hauskuutuksen avulla moni lapsesta tympeä hetki menee paljon mukavammin (kunhan vaan itse jaksaa ideoida!). Meillä on 2.5 vuotiaan kanssa tällä hetkellä hampaiden pesu ja joskus vaipan vaihtokin mennyt mukavasti keksimällä ”Jos sull’ lysti on” -kappaleeseen tilanteeseen sopivia riimejä. Esim. …”niin sano aa, aa, aaaaa / niin sanoo chee, chee, cheese / purskuttele näin / pyyhi pylly näin”, jne. 😉

    Kiitos kommentista Erja! Pieni ideointi maksaa kyllä vaivan ja hienoa, että teillä on omat versiot hampaiden pesuun ja potalla istumiseen. Pottalaulua en olekaan vielä keksinyt; ehkä varastan ideasi 😉

Add your thoughts

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *