INTRO ­– Miten luoda musiikkielämyksiä kotona lapsen kanssa?

Yksi kaksi kolme, yksi kaksi kolme! Ding ding ding, ding ding ding, pum pum piiiiip!

Siinäpä oli pieni, kaunokirjallisesti täysin kaistapäinen musiikkiloruni vaipanvaihdon yhteydessä, kun poikani oli muutaman kuukauden ikäinen. Jatkoin loruni tulkitsemista siihen asti kunnes vaihdoimme teippivaipoista housuvaippoihin. Tosin vieläkin silloin tällöin tämä mestariteokseni kajahtaa ilmoille pepputaputteluineen, jolloin taaperoni suu nousee korviin.

Musiikki on tärkeä osa lapsen kehityskaarta. Musiikin avulla voi luoda arvokkaita vuorovaikutuksen ja ilon hetkiä jo pienestä pitäen. Ei tarvitse olla muusikko, musiikin asiantuntija tai musiikin opettaja, jotta voisi rakentaa inspiroivia musiikkielämyksiä lapsen koettavaksi. Sanoisin, että heittäydy rohkeasti laulamaan ja soittamaan – lapsesi rakastaa ääntäsi ja soittoasi aivan varmasti, eikä hän missään nimessä tuomitse ilmaisutyyliäsi!

Aloitan tässä pienen kirjoitussarjan, joka toivon mukaan voisi inspiroida ja auttaa vanhempia avaamaan musiikin maailmaa pienille lapsilleen niin, että musiikin kokemisesta tulee kaikille osapuolille elämyksellistä ja aidosti hauskaa. Kerron tässä sarjassa omia kokemuksia siitä, miten tuon musiikkia oman poikani ulottuville (kuten mainitsemani vaipanvaihtoaariani) ja mitkä asiat ovat saaneet ja saavat hänet musiikillisesti syttymään. Näitä pikkuniksejä ja ideoita saa vapaasti kopioida ja käyttää kotona!

Poikani on nyt puolitoista vuotias. Olen laulanut hänelle sikiövaiheesta lähtien ja syntymästä asti keksinyt keinoja viihdyttää ja inspiroida häntä musiikin keinoin hänen oman kehitystasonsa mukaisesti.

Näin ensi alkuun tässä pieniä vihjeitä yhteiseen musiikin kokemiseen:

  • laulakaa
  • kuunnelkaa musiikkia
  • tanssikaa
  • lukekaa kirjoja, joissa musiikkipätkiä
  • soittakaa yksinkertaisia soittimia

Pureudun tulevina viikkoina ja kuukausina yksityiskohtaisemmin siihen, mitä kaikkea jännää (tai täysin hullua ja höpöhöpöä) teen lapseni kanssa musiikillisesti. Kommentoikaa, jos herää ajatuksia ja kertokaa myös omia musiikkikokemuksianne lastenne kanssa!

Katso Funky Monkey Club -muskarin aikataulu!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.