Terve itsetunto on laulutaidon ydin

Kun mietitään laulamista ja niitä taitoja mitä siihen tarvitaan, ajatellaan ensin aina musikaalisuutta, hyvää äänimateriaalia, oikeaa hengitystekniikkaa ja äänenmuodostusta sekä tyylinmukaista tulkintaa. Liian harvoin puhutaan itsevarmuudesta ja hyvästä itsetunnosta, joiden pitää olla kunnossa ennen kuin mikään ennalta mainituista ominaisuuksista voi toimia terveellä pohjalla.

Väitän, että minusta tuli parempi laulaja sillä hetkellä, kun oikeat opettajat tulivat elämääni ja kannustivat minua jatkuvasti sanoja säästelemättä. Tämä tapahtui New Yorkissa jazz-opintojeni alkuvaiheessa. Suomessa olin käynyt lauluopettajilla, joista muutamat tavalla tai toisella saivat minut uskomaan ettei minusta ole laulajaksi. Opetuksen painotus oli virheissä, joita tein ja oman tyylillisen näkemykseni kumoamisessa. Itsevarmuuttani laulajana järsittiin pala palalta pois. New Yorkissa sain yhtäkkiä uskomattoman positiivista palautetta jokaiselta opettajaltani, mikä voimakkaalla tavalla vaikutti motivaatiooni opiskella laulua ja kapasiteettiini omaksua uutta. Hyvän itsetuntoni menetetyt sirpaleet alkoivat eheytyä. (Sivusin tätä aihetta myös aiemmassa blogissani.)

Rohkeus heittäytyä ja luottaminen omaan potentiaaliin puuttuu jopa monelta kokeneemmaltakin laulajalta, saati sitten aloittelijalta. Kuinka monesti olenkaan tavannut ihmisiä, jotka haluaisivat laulaa ja ottaa laulutunteja, mutta joku “viisaampi” – valitettavan usein autoritäärinen opettaja tai läheinen sukulainen – on joskus sanonut, että heillä on ruma tai epävireinen ääni tai että musikaalisuus puuttuu täysin. Minkälaisia traumoja tällaiset tietämättömät kommentit sitten jättävät ihmisiin? Monet eivät enää koskaan avaa suutansa laulaakseen – ilo, joka on yhteydessä sielun ytimeen, on viety julmasti pois.

Minulla on hyviä uutisia teille, jotka kaiken nöyryytyksen jälkeenkin unelmoivat laulamisesta: PELI EI OLE MENETETTY! Miten siis nousta suosta, lähteä reippaasti liikkeelle, saada lisää rohkeutta ja itsevarmuutta laulamiseen? Tässä muutamia vinkkejä:

  1. LAULA KOTONA JA PALJON

Syteen tai saveen, laula tuttuja lauluja kotona, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Laula joka päivä. Jos joku on joskus väittänyt ettei sinulla ole ääntä, onko sillä väliä, jos kukaan ei kuule? Pääasia on, että laulat etkä mieti kuulostaako se hyvältä vai ei. Jos laulaminen tekee sinut iloiseksi, miksi et silloin voisi laulaa? Laulu voi parhaimmillaan luoda yhteyden omaan sieluun, joten nauti tästä yhteydestä ja ole itsellesi hellä.

  1. LAULA LAULU LÄHEISELLE IHMISELLE

Kun olet laulanut tarpeeksi yksin ja mielestäsi jokin laulu saa sinut erityisen hyvälle tuulelle, laula se ihmiselle, joka kannustaa sinua kaikessa mitä teet. Oli se sitten äiti tai isä, sisko tai veli, ystävä tai parempi puoliskosi. Valitse sellainen henkilö, joka ei tuomitse eikä heti ensimmäisenä ole antamassa jotain “rakentavaa palautetta”. Tässä vaiheessa et tarvitse ns. hyväätarkoittavaa kritiikkiä, vaan vain pelkkää kannustamista ja positiivista hurrausta.

  1. MENE LAULUTUNNILLE

Uskaltaisitko mennä laulutunnille? Kysy suosituksia ja varaa aika lauluopettajalle! On ensiarvoisen tärkeää, että valitsemasi opettaja on oikea henkilö juuri sinulle. Kysymys on henkilökemiasta. Tuskin kukaan haluaa mennä puhumaan henkisistä ongelmistaan sellaisen terapeutin vastaanotolle, jossa olo on turvaton. Vertaan laulunopettajaa terapeutiksi, sillä monesti hän on juuri sitä.

Oman äänen käyttö on hyvin henkilökohtainen kokemus, joka saa meidät erityisen haavoittuvaiseksi kaikelle tuomitsemiselle ja kritiikille. Laulutunnilla on tärkeää, että pysyt henkisesti auki niin että herkkyys säilyy. Sulkemalla herkkyytesi ja haavoittuvaisuutesi laulamisesta, rohkeus ei pääse enää muurin läpi. Jos löydät itsesi tällaisesta lukkotilanteesta, vaihda välittömästi opettajaa ja hyppää heti uuden ratsun selkään. Hyvän lauluopettajan tunnistaa siitä, että hän huomaa sinussa potentiaalin, antaa siitä roppakaupalla positiivista palautetta ja samalla ohjaa hellästi sinua oppimaan äänestäsi (ja itsestäsi) uusia asioita. Jos lähdet laulutunnilta täynnä inspiraatiota ja onnistumisen riemua, olet löytänyt oikean ihmisen.

  1. TEE ITSELLESI LYHYEN AIKAVÄLIN TAVOITE

Kuva: Taras Hnatyshyn

Jos unelmasi on laulaa joku päivä julkisesti, visioi itsellesi päämäärä, jota kohti olet menossa. Voisitko laulaa vaikkapa seuraavissa sukujuhlissa, tai kenties karaokessa, tai voisitko etsiä soittokumppanin, jonka kanssa treenata setin biisejä ja lähteä keikalle? Mikä tahansa tavoite on hyvä, kunhan se tuntuu sopivasti haasteelliselta muttei ylivoimaiselta. Kun olet päättänyt tavoitteesi, tee töitä sen eteen. Treenaa kotona ja työstä lauluopettajan kanssa laulutekniikkaa ja tulkintaa niin että itsevarmuutesi kasvaa. Valitse lauluja, joista pidät ja jotka ääniteknisesti haastavat sopivasti ylittämään itsesi. Pian olet valmis kohtaamaan pelkosi ja astumaan uuteen vaiheeseen elämässäsi: laulaminen ei enää pelota, vaan tuottaa suunnatonta iloa ja hyvän olon tunnetta!

 

Haluaisitko sinä ottaa laulutunteja turvallisessa, kannustavassa ja rohkaisevassa ilmapiirissä? Tule laulutunneilleni ja löydä laulamisen ilo!
Ollaan yhteyksissä: paula@funkymonkeyclub.com tai puhelimitse 020 730 7080

 

Add your thoughts

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *