Muskarissa pienten lasten äidit ja isät aika ajoin kyselevät mitä instrumentteja kannattaa taaperoiden tai 3-5-vuotiaiden soitella kotona. Tai missä iässä kannattaisi aloittaa soittoharrastus. Meillä on 5-vuotias poika, joka rakastaa musiikkia ja haluamme antaa hänelle mahdollisuuden kokeilla kaikenlaisia soittimia kotona ennen kuin harkitsemme hänen viemistään soittotunneille.
Jos lapsi on vielä hyvässä muskari-iässä, 4-5-vuotiaan ei välttämättä tarvitse aloittaa soittotunteja. Tämä toki riippuu myös lapsen temperamentista. Monesti keskittyminen on haastavaa näin pienille uuden taidon opettelussa, varsinkin jos on erityisen vilkas pikkuinen. Muskarit ovat syystä parhainta musiikkikasvatusta vauvoille, taaperoille ja leikki-ikäiselle. Muskarin kautta pieni ihminen oppii liikkeen ja leikin avulla tuntemaan rytmejä, hahmottamaan melodioita, laulamaan lauluja ja loruja ja ylipäätään nauttimaan musiikin tuomasta mielihyvästä. Kotona musiikkiharrastusta voi vahvistaa erilaisten soittimien kautta, mutta tutustumisen pitäisi olla vapaata leikkiä, paukuttelua ja rämistelyä vakavamman harjoittelun sijaan. Lyömäsoittimet ovat leikki-ikäiselle oiva tapa tustustua rytmin maailmaan. Tässä blogissa käyn läpi muutamia huippuhauskoja soitinvaihtoehtoja kotiin soitettavaksi 2-5-vuotiaille lapsille.
Perkussiot
Perkussiot ovat mahtavia kaikenikäisille ihan vauvaiästä lähtien. Vauvoille toki pienet helistimet tai kulkuset ovat parhaimpia soittimia, mutta iän karttuessa mukaan voi ottaa kalvollisia lyömäsoittimia, kuten pikku-bongoja, isoja congoja tai djembejä. Kaikkia näitä yleensä soitetaan paljain käsin, mutta tässä kuvassa poikamme soittaa pikarinmuotoista djembeä, jossa hän on ottanut rumpusudit lisävarusteeksi. Monesti lapset pitävät puisista rumpukapuloista joilla ”paukutella” (koska niistä lähteä muhkea soundi), mutta soittimien kalvot voivat mennä niiden kanssa helposti rikki. Tällaisilla kapuloilla en antaisi lapsen soittaa näitä perkussioita.
Kokonainen rumpusetti
Tässä on jo kunnon upgreidausta verraten edellämainittuihin pikkulyömäsoittimiin. Uskoisin että jokaisen lapsen innostus nousee kattoon siinä vaiheessa kun pääsee kokeilemaan rumpusettiä, jossa on kaikki pelit ja vehkeet: bassorumpu, virveli, tom-tom ja lautaset. Pienille rumpaleille löytyy oikeankokoisia ja järjettömän söpöjä rumpusettejä soitinliikkeistä. Me ostimme tuolloin kolme vuotta täyttävälle pojallemme syntymäpäivälahjaksi pienet rummut vajaalla kahdella sadalla Kruununhaan Millbrookista.
Tällä videolla Ape jammailee bassossa ja pikkurumpali (3v) fiilistelee täysin rinnoin 😀
Onneksi meillä on erillinen, äänieristetty huone rumpuja varten, koska tällaista soitinta en mielelläni toisi lapsen omaan huoneeseen vakiokalusteeksi. Suosittelen rumpalille siinä missä rummuttelua kuunteleville vanhemmillekin melua estäviä kuulokkeita tai korvatulppia, ja rumpusuteja rumpukapuloiden sijaan, nimittäin desibelit voivat nousta aika korkealle.
Rumpukone
Meillä on joskus muskarissa käytössä rumpukone, jota lapsetkin pääsevät tunnin jälkeen kokeilemaan. Kotona digitaalinen rumpukone on lähes yhtä upea tapa tutustua rytmien maailmaan siiinä missä rumpusetin kanssa. Plussana on se, että äänen voimakkuutta voi säädellä tai jopa soittaa ”äänettömästi” kuulokkeilla. Lisäksi se on pienempi ja mahtuu vaikka kaapin hyllylle piiloon, jos ei halua pitää sitä jatkuvasti esillä. Rumpukonetta voi paukutella mielin määrin kapuloiden kanssa. Niitä löytyy monenhintaisia, enkä hankkisi kovinkaan kallista, koska rummuttelu voi käydä joskus sen verran villiksi, että vaara rikkoutumiselle on. Nummelassa toimivalla soitinliikkeellä St. Paul’s Soundilla on verkkokauppa, josta voi tilata näitä koneita. Varmista että rumpupädissä on oma kaiutin, niin ettei tarvitse erikseen hankkia ulkopuolista äänilähdettä.
Itsetehdyt ja/tai kotoa löytyvät soittimet
Jos ei ensi alkuun halua investoida ”oikeisiin” lyömäsoittimiin, niin kodin keittiöstä tai kylpyhuoneesta todennäköisimmin löytyy kaikenlaista tavaraa, jota voi käyttää rumpuina tai helistiminä. Meillä etämuskarissa monet asiakkaat ovat käyttäneet paljon näitä kotisoittimia. Kotisoittimina toimivat esimerkiksi kattilat, joita soitella kauhojen kanssa. Kauhat itsessään toimivat myös rytmikapuloina. Lisäksi lapsen käteen sopivat, pienet riisillä, kuivatuilla herneillä tai pavuilla täytetyt muovipurkit ovat mainioita helistimiä. Jopa pahvilaatikosta tulee kiva kumina. Ei muuta kuin kokeilemaan!
Yhdessä soittaminen
Lapsi voi tutustua rauhassa soittimeen itsekseen, mutta ehkä haluat osallistua jollain tavalla musiikkihetkeen. Kirjoitin aiemmin soittimista leikeissä ja yhteisestä bändijammauksesta, josta voi käydä lukemassa vinkkejä miten järjestää pieni yhteissoitto vaikkapa koko perheen kesken. Varsinaista soittotaitoa ei tarvitse kenelläkään olla, pääasia että soittohetki tuottaa ilon hetkiä.
Nautinnollista rummuttelua!
Katso tietoa Funky Monkey Club muskareista ja etämuskareista!