OSA 3 ­– Miten luoda musiikkielämyksiä kotona lapsen kanssa

Meidän kotibändi rokkaa – Musiikkisoittimet leikeissä

 

Meillä kotona notkuu seinien vieressä pitkä rivi kitaroita ja sähköbassoja sekä muutama kosketinsoitinkin. Ne ovat usein vaaravyöhykkeellä, mutta valvonnan alaisena haluamme antaa pojallemme mahdollisuuden tutustua musiikkisoittimien suloiseen maailmaan. Kun omat vanhemmat musisoivat, herää lapsellekin luonteva uteliaisuus musiikin (ja äänen) tuottamista kohtaan.

Ei kuitenkaan tarvitse olla muusikkoperhe, etteikö kotiin voisi hankkia inspiroivia ja aisteja stimuloivia soittimia helposti ja halvalla ja luoda hauskoja yhteisiä soittokokemuksia. Helistimiä, käsirumpuja, kitaroita, minipianoja ja xylofoneja ja kaikkea siltä väliltä voi löytää lapsille leikittäväksi ja niiden kautta päästä kokemaan musiikin tekemisen iloa.

Tämän blogisarjan kolmannessa osassa tutustutaan erilaisiin soittimiin ja siihen, miten kotona voi luoda yhteisen musiikkihetken näiden instrumenttien avulla.

Instrumentteja pikkulapsille

 

HELISTIMIÄ VAUVOILLE

Ensimmäiset hankittavat soittimet puolivuotisille vauvoille ovat tietenkin kaikenlaiset helistimet, jotka parhaimmillaan stimuloivat aisteja värikkyydellään ja hauskoilla äänillään. Ne voivat olla esim. eläinten tai soittimien muotoisia – puisia, muovisia tai kankaisia – mutta pääosassa on hauska helinä. Kun vauva osaa jo tartuntaotteen, ovat helistimet omiaan aloittamaan ensimmäiset soittokokemukset, vaikkakin soittimet saattavat mennä pääasiassa ensin vain suuhun. Kulkusia löytyy kätevästi rannekkeina nilkkoihin tai ranteisiin. Vauva voi oppia kehon osistaan tätä kautta ja ennen pitkää ymmärtää, että kättä tai jalkaa liikuttamalla voi saada kulkushelinän aikaiseksi.

OMA KEHO SOITTIMENA

Musiikkia voi tuottaa ilman soittimiakin, kun käyttää omaa ja lapsen kehoa avuksi. Voit laulaa vauvalle tai taaperolle jotain suosittua lastenlaulua ja samalla taputtaa hellästi laulun rytmiä lapsen keholle; päähän, olkapäälle, pepulle, masuun, mihin vain. Siinä vaiheessa kun taapero jo osaa itse taputtaa käsiä yhteen, voit näyttää mallia miten musiikin tahtiin taputellaan.

HAUSKAT LELUSOITTIMET

Kun lapsi vähän kasvaa ja uteliaisuus lisääntyy, kaikenlaiset äänekkäät lelusoittimet alkavat kiinnostaa enemmän. Helistimet ovat edelleen hyvä vaihtoehto, mutta rinnalle voi ottaa myös xylofoneja, minipianoja, käsirumpuja ja leikkikitaroita. Itse olen löytänyt hauskoja instrumentteja halvalla mm. eBaysta ja Amazonista. Kannattaa kuitenkin varoa leluja, joissa on helposti irtoavia pieniä koristeita tai muita osia, jotka pahimmassa tapauksessa päätyvät lapsen kurkkuun.

OIKEAT, AIKUISTEN SOITTIMET

Pian alkavat myös “isot”, aikuisten soittimet kiinnostaa, varsinkin jos niitä on valmiiksi jo kotona. Jos niitä ei kuitenkaan vielä löydy omista nurkista, voi suhteellisen halvalla löytää mm. ukulelen (uutena liikkeestä n. 40-50€), joka on jo ihan oikea soitin ja kivankokoinen “kitara” pienelle naperolle. Hyvinvarustetuista musiikkiliikkeistä löytyy myös käsirumpuja, marakasseja, pieniä tamburiineja, kulkusia ja rytimunia, jotka ovat suhteellisen huokeita ja jotka toimivat mainiosti yhteisissä kodin soittoleikeissä.

 

Bändijamit kotona

Nyt kun oikeat soittimet ovat löytyneet, voidaan aloittaa bändisoitto koko perheen voimin! Jos osaat itse soittaa jotain soitinta, niin hieno homma – soita ja laula, ja anna lapsen osallistua mukaan oman soittimensa kanssa.

Vähintään yhtä hauska vaihtoehto on, kun soitat nauhoitettua musiikkia ja jammailette yhdessä sen tahtiin. Se voi olla lapsen mielimusiikkia, mutta myös joku oma suosikkibiisisi. Tärkeintä on, että te yhdessä nautitte kuulemastanne (ja soittamastanne) musiikista. Muista laulaa mukana!

Tässä video meidän soittotuokiosta kotona, jossa meidän puolitoistavuotias tutkiskelee pääasiassa xylofonia hieman hämmentyneen oloisena 😀  Musiikkina soi Funky Monkey Clubin teemakappale “Funky Monkey Club”. Jee, meidän kotibändi rokkaa!

 

Ilmoittaudu Funky Monkey Club -muskariin!

Add your thoughts

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *